Yoga Filosofie
Water drinken tijdens de yogales
Mag je nu wel of niet water drinken tijdens de yogales?
Wanneer je hierop gaat googelen zal je veel verschillende meningen lezen. Het valt me op dat yogadocenten het drinken van water gedurende de les afraden maar dat er ook yogadocenten zijn die dit niet bezwaarlijk vinden en zelfs aanraden dit wel te doen.
Er zijn yogastromingen die zeggen dat het drinken tijdens de les je innerlijke vuur dooft.
Mijn mening is echter dat Luisteren naar je Lichaam de juiste leidraad is.
Wanneer je de andere deelnemers geen overlast bezorgt; je waterfles afgesloten is zodat je geen water over de vloer morst; je drinkgeluiden niet of nauwelijks hoorbaar zijn en het water niet drinkt tijdens de uitvoering van de houdingen, zie ik geen enkel bezwaar om je waterflesje naast je mat te zetten bij welke vorm van yoga dan ook.
Dorst is een behoefte aan vloeistoffen en is een automatische herinnering om water te drinken. Het is dikwijls het eerste signaal dat het lichaam water nodig heeft. Je lichaam is voorzien van een complex systeem om je vochtbalans te reguleren. Zelfs een kleine verandering in de vochtbalans kan een dorstprikkel geven.
Dus: drink water als je dorst hebt.
Tijdens intensieve yoga verlies je veel vocht, het moment dat je dorst krijgt is een teken dat je lichaam om water vraagt.
Ik adviseer om geen ijskoud water te drinken, je kunt thuis wat water koken en op kamertemperatuur meenemen of mineraalwater op kamertemperatuur in je fles doen.
Ook is het raadzaam om voor en na de les te drinken, zodat je niet gedehydrateerd raakt met als gevolg mogelijk hoofdpijn.
Maar wat doen we dan tijdens een milde herstel- of yinles? Hoe doen we dit bij de stoelyoga?
Ook hier geldt: voel je dat je lichaam om vocht vraagt, geef het lichaam dan vocht. Uiteraard ook tussen de houdingen.
Omdat de meningen dermate verdeeld zijn dat ik zelf ook even achter mijn oren krabde, heb ik contact gezocht met één van mijn opleiders (Yinyoga opleiding).
Deze gaf aan: luister naar je lichaam!!! Met het doven van het innerlijke vuur loopt het niet zo’n vaart.
Dat is toch een van de redenen waarom we yoga doen? In contact komen met ons lichaam en voelen wat het ons te vertellen heeft.
Het kan zijn dat je tijdens de les een kriebel in je keel krijgt en voelt dat je moet hoesten, je bent bang dat je de les verstoort dus je gaat krampachtig proberen niet te hoesten.
Wanneer ik dit bij iemand opmerk, loop ik naar die deelnemer en zeg dat hij of zij een slokje water kan nemen, is dit niet voorhanden dan schenk ik een glaasje voor diegene in.
Eigenlijk is de eindconclusie: alles is goed!! Doe wat jij vindt dat het beste is, geen water meenemen? Prima!! Wel water meenemen? Net zo prima.
Wanneer je ervoor kiest geen water te drinken tijdens je yogales, drink dan voldoende water voor en na de les, verschijnselen van dehydratie zijn niet prettig .
Je kunt last krijgen van hoofdpijn, spierkrampen, daling van de bloeddruk , met als gevolg een licht gevoel in je hoofd en een zwak en moe gevoel.
Een tekort aan lichaamsvocht zorgt voor een daling in het bloedvolume. Het hart compenseert het lage bloedvolume door harder en sneller bloed door je lichaam te pompen.
Uitdroging kan een negatieve invloed hebben op de hersenfunctie en symptomen veroorzaken zoals concentratieproblemen en verwardheid en zwaarmoedigheid.
Lieve yogi’s, bij Yoga Priya mag je een drinkflesje naast je mat zetten en naar je lichaam luisteren!!
Namasté
Ingrid